voordelen
Groendaken Hebben Veel Voordelen
Beschermen en verlengen het leven van daken
Groendaken worden in verschillende lagen op daken geplaatst. Deze vormen een echte "tweede huid" die het dak beschermt tegen UV-stralen en grote temperatuurverschillen.
De waterdichtinglagen worden zo beschermd en uit studies blijkt dat de levensduur van de waterdichting van een dak hierdoor verdubbelt.
- Bescherming tegen UV-stralen
- Bescherming tegen infraroodstraling
- Beschermt tegen grote temperatuurschommelingen
thermische isolatie
Een groendak is dus beschermd tegen de zonnestralen, wat zorgt voor extra thermische isolatie van uw dak.
De planten en het substraat absorberen warmte en waar een dakbedekkingssysteem tot 90°C kan opwarmen, is aangetoond dat een groendak niet warmer wordt dan 30°C - 35°C.
akoestische Isolatie
Dankzij de tweede huid die het groendak vormt, is het ook isolerend tegen lawaai!
Regenwater retentie
Het opvangen van regenwater is een van de belangrijkste redenen voor subsidies en verplichtingen voor het plaatsen van groene daken in sommige gemeenten.
In België is het beheer van regenwater inderdaad een uitdaging. Het land is dicht bebouwd, waardoor regenwater niet in de bodem kan infiltreren. Dit leidt tot overbelasting van het rioleringssysteem bij hevige regenval.
Groendaken werken als echte sponzen: ze nemen water op bij regenval en geven dat vervolgens weer af aan de atmosfeer in de vorm van verdamping.
Filtert luchtvervuiling
Planten op groene daken fungeren ook als echte filters van vervuiling.
Door middel van fotosynthese absorbeert de plant CO2 en andere verontreinigende stoffen die in de lucht aanwezig zijn (fijne deeltjes, stikstofoxiden, enz.).
Zo helpt u mee aan een betere luchtkwaliteit voor uzelf, uw kinderen, uw buren en alle anderen.
- Kooldioxide, stikstofoxiden en andere onzichtbare verontreinigende stoffen
- Verhoogt de hoeveelheid zuurstof in de lucht
Bestrijdt het "hitte-eiland" effect
De thermische inertie van gebouwen leidt bij warm weer tot het verschijnsel dat bekend staat als "warmte-eilanden". Daken zijn vaak erg blootgesteld aan de zon en warmen in de zomer sterk op.
Hierdoor stijgt de omgevingstemperatuur, vooral in stedelijke gebieden. Heb je ooit de behoefte gehad om af te koelen in een park in de zomer?
Het temperatuurverschil kan groot zijn. Groendaken helpen dit verschijnsel te bestrijden. De planten en het substraat voorkomen dat het dak te veel opwarmt.
- Vermindert de thermische inertie van een gebouw
- Koelt de lucht bij warm weer
Biodiversiteit en habitats in stedelijke gebieden
Aangezien België een van de dichtstbevolkte en dichtstbebouwde landen ter wereld is, neemt de ruimte die aan de natuur wordt gegeven voortdurend af. Door uw daken te vergroenen, geeft u de natuur haar ruimte terug en draagt u bij tot een groenere toekomst.
Bovendien bieden planten voedsel en soms zelfs een habitat voor wilde dieren. Foeragerende insecten komen nectar halen uit uw bloeiende daken en sommige vogels vinden een plek om te nestelen.
Elk groendak draagt ook bij tot het groene netwerk, een verbinding voor fauna en flora tussen de verschillende natuurgebieden die rond de gebouwen liggen en door de gebouwen worden gescheiden.
- Creatie van biotopen
- Versterkt de lokale flora en fauna
- Bouwt mee aan het groene netwerk
Esthetiek
U profiteert ook van een veel levendiger en esthetischer dak dan een kale dakbedekking!
Bronnen
We Zeggen Het Niet Zomaar
Al onze verklaringen zijn gebaseerd op literaire en wetenschappelijke bronnen. In het belang van de transparantie delen wij (een deel van) onze bronnen met u.